De directie van ABN Amro heeft de bevoegdheid om de salarissen van managers bij de bank te verhogen.
Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in reactie op een verhoging van de vaste salarissen van honderd managers bij ABN.
De bank, nog altijd in handen van de staat, heeft het vaste salaris van de managers net onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent verhoogd. De bank anticipeert daarmee op een nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.
“Dit is op zichzelf een verantwoordelijkheid van de ABN-directie. Ze kunnen dit doen als ze zich maar aan de wet houden”, zei Dijsselbloem, die vorige week het wetsvoorstel indiende voor het bonusplafond.
Die wet moet nog in de Kamer worden besproken. “Dan zal de Kamer aangeven of ze vinden dat dit een goede en passende vertaling is”, aldus Dijsselbloem.
Beloning subtop lager
Dijsselbloem had "enige compensatie'' in het vast salaris wel verwacht als gevolg van het bonusplafond. Met de maximering worden 'perverse prikkels' voor bankmedewerkers in elk geval wel weggehaald. Ook dat is een belangrijk doel van de nieuwe wet. Bonussen konden in het verleden tot 100 procent gaan bij ABN, dus op dat punt wordt er met het plafond nog "veel winst'' gemaakt, aldus Dijsselbloem.
Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit. De loonsverhoging is volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank.
Hoger salaris ABN valt slecht in Kamer
In de Tweede Kamer wordt afkeurend gereageerd op de verhoging van de vaste salarissen van managers bij staatsbank ABN Amro.
Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers "meer dan genoeg'' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. Net als de PvdA spreekt ook het CDA van een slecht signaal. "Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben'', aldus Eddy van Hijum.
SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. ,,Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven.'' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.
Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek. "Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat excessieve salarissen bijdragen aan het binnenhalen van kwaliteit. De crisis heeft laten zien dat ook mensen met topsalarissen verkeerde keuzes kunnen maken.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl